August 31, 2009

Jeg hedder Pille, hvad hedder du?

Ei oska kuidagi alustada oma sissekannet, muljeid on juba üksjagu ning ei oska neid kuidagi reastada. Aga alustame siis tänasest esimesest koolipäevast. Eelneval kahel sissejuhataval päeval sai tutvutud kahe teise aarhus business collegie gruppi kuuluvate koolidega ning täna sai lõpuks ka oma kool ära nähtud. Kool on pindalalt suhteliselt suur ehk siis ta venib pigem horisontaalselt kui vertikaalselt, mistõttu tänasel päeval jättis ta pisut selllise laborüntliku mulje. Ainuke võimalus kuidas maja kollastest telliskividest ehitatud korridore üksteisest eristada on jätta meelde koridorides ülesriputatud maalid ning nende järgi mingi skeema teha. Kuigi meil tehti 15 minutiline ekskurss kooli koridorides jäime siiski hätta kui me tunnist varem jalga lasime ning peaukse väljapääsu otsisime. Alguse asi vast. Aga põhjus miks me esimesel päeval kohe poppi tegime on seotud Taani riigi töökultuuriga. Nimelt ei taha taanlased väga kaua töötada, töötunde tuleb neil nädalas 37. Ja olulised bürood, nagu nt KOV-i teenindus, elamisloa tegemise institutsioon on rahvale avatud ainult 10-14ni. Neljapäev pidi olema eriline päev, siis olevat bürood lausa 17ni avatud. Kuid taanlaste aeglase töötempo juures otsustasime siiski kohe härjal sarvist haarata ning oma avaldused kohe täna sisse anda. Vastuse oma taotlusele saab 2 nädala pärast, mis omakord võimaldab minna cpr numbrit ehk siis isikukoodi järgmisesse asutusse taotlema minna. See võtab omakorda 3-4 nädalat aega. Järgmise sammudena oleks töökoha leidmine, perearsti valimine jne, keelekursused jne. Ühesõnaga asjaajamist jagub.

Aga kui nüüd Aarhusest ja Taanist üldiselt rääkida, siis linn muutub üha meeldivamaks. Nädalavahetusel sai patseeritud mööda linna ning avastatud mõnusaid nukumajadega tänavaid, jalutatud mööda jõe kallast, tehtud erinevatest poodides hinnavõrdlust:-) ja üleüldse põrnitsesin mis linnas toimub ja mis loom see taanlane on. Peab tunnistama, et tulles äsja Indiast, on mul ikkagi peas käimas võrdlus selle Aasia riigiga ning mitte ainult, ka Saksamaa tudengieluga käib väike võrdlusmoment tahes-tahtmata. Eestist ma ei räägigi. Arvatavasti on see alguse asi, aga mulle tundub et Eesti tudengid peaksid kõige rohkem rõõmu tundma oma tudengistaatusest. Kylastasin täna Aarhuse ülikooli campust, väga lahe, territoorium missugune. Netis peamaja otsides pidin klassifikaatorist valima hooneid nr-te järgi, mis olid neljakohalised. L6puks tuli välja et mainbuildingut kui sellist polegi olemas. Campus oli lahe, aga kui ma raamatukokku jõudsin, hämmastas mind tõsiasi, et yli6pilastel on v6imalik raamatukogu kylastada k6igest kella 18ni. Mul meenus Tallinnas rahvusraamatukogu, kus ma mingi aeg vihastasin et mis raamatukogu see on, mis on ainult kella seitsmeni lahti. Saksa kohta ma väga ei mäleta, aga igatahes kell 6 kui mõni loeng lõppes, siis sai ikka veel raamatukokku minna kyll. Aga see selleks.

Teine asjaolu miks eesti tudengitel on hea elu, on soodustused. Taani riigis ei saa tudengid transpordi piletite ostmisel mingisugust soodust, kui siis rongide puhul on mingisugune noorte kaart (nime ei mäleta) mis annab klassi kuni 26 eluaastat klassifikeeruvatele noortele soodsama pileti. What can i see..i'm too old!!! Kusjuures tõsilugu, sest valdavalt on siin rebaste seas noored, kes on äsja keskkooli lõpetanud võis siis midagi varem õppinud aga nooremad. Omavahel öeldes olen ma meie multimeedia kursuse B grupi kõige vanem olend. Kahjuks ei tea ma A grupi liikmete vanust, kuid arvatavasti sealt juba leiaks mõne kompanjoni ka. Sille, sa uurisid, et kas mõni kena austraallane ka on. Vastus on ei. Meil on siin valdavalt ida-euroopa liigid, ma ei tea kuidas seda A ja B gruppi täpselt kujundati (tundub pisut et tähestiku järjekorras), kuid minu grupp ei paista just kõige põnevam muhedate sellide poolest. Valdavalt leedukad lätakad, bulgaarlased, rumeenlased, paar taanlast ja 2 eestlast. Kõige eksootilisem on hetkel üks meie tuutoritest, kes on Ecuadorist pärit. Kuna lahkusime varem koolist, siis ei saanud ka teise grupi inimestega baaris tutvuda. Ahjaa..muide see n2dal minnakse iga päev peale kooli baari..ja t2na jagati tunnis meil lausa 6lut!! Nii et kui sa ei joonud varem õlut, siis nyyd hakkad kindlasti jooma. Taanlased ja aanis viibivad tudengid joovad ikka meeletult alkot. Pluss suitsetavad. Ok aitab võrdlustest.

Elukohaga on lood samad. Minu parim positsioon ühika järjekorras on vist 106s, väga loodust andev pole. Siin räägitakse, et tänavu tuli rekordarv tudengeid ning vanad peerud pole veel tubadest lahti öelnud, sestap ongi elukohtade kriis. Paljud on siiski leidnud tuttavaid, sõpru, kes ajutiselt suudavad majutada. Ma ise siin meisterdasin ükspäev kuulutuse valmis ning eile ja täna olen seda avalikkesse kohtadesse ülespannud (enamjaolt raamatukogud, ka mõni pood). Bussis kohtasin ühte aarhuse ülikooli õppejõudu, kes lubas omakorda mu kuulutuse listidesse saata. Loodetavasti saabuvad ka helgemad ajad, sest 6 ruutmeetrit näkku võib olla ajutiselt ok, kuid pikemas perspektiivis...njah.

Ps taanlastest ka pisut. KUi oleks taanlaste välimääraja, siis võiks seal kirjas olla tõsiasi, et pea iga teine taani naine kannab retuuse ning poiste puhul juuksezeleega vormitud soeng. Muidu täitsa sõbralik rahvas, kes elab õnnelikku elu (vähemalt esmapilgul tundub).

Olgu lõpetan oma muljetamise. Mul on ka taani telefoni number +4552645447 ning ajutise elukoha aadressiks Risdals vej 46-125, 8260 Viby J, Aarhus, Danemark.

tervitused teile!
(Postimehe järgi on teil vist palju paremad ilmad kui siin. Meil siin sajab...meil siin kasvavad viljad- mis lauluga tegemist on???)

Pille

5 comments:

Murks said...

Hei! päris tore lugemine. tuli kohe tahtmine ka blogi kirjutama hakata. Muide, nende retuuside järgi tunneb ka Stockholmis rootslase ära. Muidu on siin täitsa multikulti - meeletult mmigrante. Ma polegi veel ühegi kodu-rootslasega pikemalt vestelnud, see-eest pakistan, kamerun, iraan, kolumbia.... Täna on meil esimene loeng - ootus põnev.

Päikest sulle!

Pärnakas said...
This comment has been removed by the author.
Pärnakas said...

Tervitused siis 1. septembri, Teadmistepäeva, puhul.

Tundub, et kursakokkutulekuks on parim koht Göteburg. ;)

piLts said...

yees..kursakokkutulekuks sobiks pigem Saksamaa...kus kõik on taani ja rootsiga võrreldes odavam. Kui murks juba varsti Eestis, siis mina vist enne jõule tulla ei saa, kuigi räägitakse et meil oktoobris mingi nädal aega vaheaeg.

Tervitused Eestisse!
kuidas rummitamine läks?

piLts said...

Murks paistab et sul on tiba huvitavam programm. Meil siis sissejuhataval nädalal on ikka täitsa boring..eile räägiti kella 9-15ni (pausidega) IT võimalustest..ehk siis kuidas kooli postkasti saada ja tutvustati seda süsteemi. Kuna ma ei teadnud läpakat kaasa võtta, siis täiega igavlesin. Ja Eestis oleks see sama jutt kindlasti poole tunniga ära räägitud:-)

Tahaks juba asjalikuks hakata.